ALLES op het SPEL

Door te bewegen, rijpt het zenuwstelsel, scherpen we onze zintuigen, leren we ons lichaam kennen, blijven we in conditie en creëren we de basis voor de taal-cognitieve, de sociaal-emotionele en de motorische ontwikkeling. Doordat kinderen meer tijd zittend of hangend achter een scherm doorbrengen, is hun duim-oogcoördinatie goed ontwikkeld maar is de algehele lichaamsbeweging enorm afgenomen. Het minder bewegen heeft tot gevolg dat de neuromotorische ontwikkeling – daar valt ook de hersenontwikkeling onder – langzamer gaat.

Tegelijkertijd vragen we op school cognitief op steeds jongere leeftijd meer van onze kinderen dan 15 jaar geleden. Voor een deel van de kinderen maakt dit niet veel uit. Ze pakken de leerstof wel op. Maar voor anderen betekent het stress: hun neuromotorische ontwikkeling schiet tekort om aan de verwachtingen en eisen van het schoolsysteem te voldoen. Stil zitten, netjes schrijven en concentreren bijvoorbeeld, is dan moeilijk voor ze. Dat frustreert. De groeiende kloof tussen de beweegachterstand en de steeds hogere verwachtingen kan zich uiten in bijvoorbeeld onzekerheid, machteloosheid, boosheid, verdriet, moedeloosheid of tegenzin. Best logisch, toch?

In ‘ALLES op het SPEL’ laten we je eenvoudig zien hoe je dit bij een groot deel van de kinderen kan voorkomen. Is het dan zo simpel? Ja, gelukkig in heel veel gevallen wel!